Nejníže položené rašeliniště Jizerských hor

Autor: Michal Čech

Zatímco většina rašeliniště v centrální části hor leží v nadmořské výšce 800 - 1000 metrů nad mořem, na jihozápadě je můžeme najít podstatně níže. Jedno leží dokonce tak nízko, že je téměř ze všech stran obklopeno chalupami Lučan. Vydáme-li se ve Smržovce od železničního přejezdu postranní silnicí vzhůru do kopce, dostaneme se asi po kilometru na křižovatku. Vlevo vede asfaltka do horních Lučan, vpravo do Jiřetína. A právě po pravé straně ve výšce asi 620 metrů, ze dvou stran ohraničené touto křižovatkou, se nachází klasické rašeliniště rozměrů zhruba 30 x 30 metrů. Je napájené natolik silnými prameny z úbočí, že dominujícím pokryvem jsou rozlehlé koberce rašeliníku, při okrajích potom drobné vrby, naopak v těchto výškách obvyklá ostřice zde zcela chybí.

louka.jpg Hlavní pozoruhodností této lokality jsou ovšem desítky orchidejí (zřejmě se jedná o prstnatec Fuchsův), které zde každoročně rozkvétají poslední květnový týden. Snad s výjimkou rašeliniště na Tiché říčce není v horách tak bohaté naleziště. Je ovšem otázkou, jak dlouho ještě vydrží. Louka totiž v posledních letech slouží jako výběh asi deseti koní přilehlé jezdecké farmy. I když se koně v močálu příliš nepohybují, přesto květin neustále ubývá. Řešení této situace by asi bylo možné jedině ve spolupráci s majitelem louky. Pokud by byl ochotný akceptovat ochranu této části pozemku, pro pastvu koní stejně téměř bezcennou, mohl by tuto skutečnost poté naopak využívat jako lákadlo pro turisty.Ale to by byl příliš pohádkový konec. Tak se raději zajděte do Lučan ještě letos v květnu podívat. Přístě už by tam mohla být jenom rozdupaná bažina.