Ročenka Jizersko-ještědského horského spolku 2016

Autor: Pavel Vonička

Koncem března vydal Jizersko-ještědský horský spolek svoji patnáctou ročenku, která je určena nejen členům spolku, ale všem zájemcům o Jizerské, Ještědské či Lužické hory a jejich podhůří. Na 240 stranách čtenáři najdou pestrou skladbu článků o historii i přírodních zajímavostech našeho kraje a také příspěvky z činnosti horského spolku.
Již tradičně ročenky zahajujeme rozhovorem s některou osobností, žijící a působící v našem regionu. Tentokrát si Pavel Vonička povídal s Jiřím Mánkem - Ještědmanem, který se proslavil zejména svými rekordy v počtu výstupů na vrchol Ještědu. Naopak netradičně je v ročence zařazena i poezie - báseň o Ještědu, kterou složil liberecký rodák František Švec, žijící řadu let na Slovensku. Michal Čech v dalším příspěvku zajímavě vypráví o svých zážitcích z Jizerské padesátky, které se jako závodník pravidelně zúčastňuje již od roku 1980.

Stěžejními příspěvky historicko-vlastivědné části ročenky je jednak článek Josefa Turka ke stému výročí protržení přehrady na Bílé Desné, ve kterém autor rozebírá možné příčiny katastrofy a proces jejího vyšetřování, jednak pokračování přehledu dochovaných i zaniklých pietních míst druhé světové války z pera Lubora Laciny, tentokrát v okrese Jablonec nad Nisou. Zajímavé jsou ovšem i kratší příspěvky Bohumila Nádhery o jednom z nejstarších zvonů na Liberecku, Miroslava Jecha o využití vodní energie v povodí říčky Smědé a Petra Záděry o pytláku Hennrichovi.
Již tradičně přispěl do ročenky Jakub Šrek „kamenným článkem", jak sám autor své velice pečlivě připravené příspěvky nazývá. Tentokrát čtenáře provede po Liberecku a Jablonecku za stavbami, na nichž byl použit fojtský granit, vzhledově atraktivní hornina, těžená dříve v kamenolomech v okolí Fojtky a Rudolfova.
Blok příspěvků o přírodě našeho regionu zahajuje článek Tomáše Korytáře o památných a významných jasanech v oblasti Jizerských hor, za nímž následuje velice hezky zpracované pojednání Marka Řeháčka o prastarých krompašských tisech. Václav Tomášek seznamuje čtenáře se vzácným ptačím obyvatelem hlubokých jizerskohorských smrčin - jeřábkem lesním. Velice zajímavý je příspěvek Ivana Rouse o objevení nové krasové jeskyně v Ještědském hřbetu, nazvané Dvoustovka.
Miloslav Nevrlý věnoval vzpomínku na svého přítele, geologa a čestného člena JJHS Ivo Honsu, který nás navždy opustil v únoru letošního roku.
Další část ročenky je věnována činnosti Jizersko-ještědského horského spolku v roce 2016. Dočteme se zde o realizovaných projektech v ochraně přírody, o dětském spolkovém táboře v Lobendavě i o dalších oblastech spolkového života a dění. Nechybí ani výběr regionální literatury vydané v roce 2016.

Patnáctou ročenku je možné zakoupit nebo objednat u místních knihkupců či na adrese: Jizersko-ještědský horský spolek, Nerudovo nám. 108/1, 460 01 Liberec 1; e-mail: horskyspolek@volny.cz

Každý člen JJHS, který má zaplaceny členské příspěvky na rok 2017, má nárok na 1 ks ročenky zdarma. Informujte se v kanceláři spolku.

rocenka2016.jpg