Ročenka Jizersko-ještědského horského spolku 2019

Autor: Pavel Vonička

Začátkem dubna vydal Jizersko-ještědský horský spolek svoji osmnáctou ročenku, která byla z důvodu letošních mimořádných okolností distribuována až během května. Na 246 stranách čtenáři najdou pestrou skladbu článků o historii i přírodních zajímavostech našeho kraje a také příspěvky z činnosti horského spolku.

Tak např. Bohumil Horáček připomíná 110. narozeniny evangelického kostelíku v Tesařově, Miroslav Jech popisuje historii staré acetylenové plynárny v Hejnicích, Bohumil Nádhera uvádí poznatky z nejstarší historie Stráže nad Nisou, Marek Řeháček provází čtenáře výpravou za ještědskými kameny loveckého štěstí, Josef Turek popisuje poněkud zapomenutou historii bobové dráhy v Liberci nebo Marek Hofman shrnuje dosavadní působení legendární jablonecké country kapely Volupsije.

Poměrně rozsáhlé, ale zajímavé zejména pro obdivovatele důmyslných technických děl našich předků, jsou původně v němčině publikované články o stavbě Mšenské přehrady, které přeložil Jiří Kasík. Lubor Lacina seznamuje čtenáře s odznaky tzv. schlaraffských říší v severních Čechách, které jsou uložené ve sbírkách Severočeského muzea v Liberci. O ještědských kvarcitových kamenolomech vypráví Jakub Šrek. Posledně jmenovaný autor popisuje rovněž historii Rohanského kamene na Ještědu a zároveň průběh jeho opravy, kterou realizoval v roce 2019 JJHS. Nesmíme opomenout také příspěvek o kvasinkách ve vratislavickém pivovaru z pera sládka Petra Hostaše.

Články o přírodě jsou tentokrát směřovány z větší části do Jizerských hor. Jiří Hušek vysvětluje význam a důvody vyhlášení tzv. bezzásahových území, Šárka Mazánková zpracovala současné poznatky o rozšíření hrotnosemenky bílé a plavuňovitých rostlin, Jiří Šourek seznamuje čtenáře s výskytem tzv. čarověníků v Jizerských horách. Další z příspěvků Pavla Voničky o hmyzích migrantech, tentokrát ve spolupráci s kolegou Lukášem Blažejem, se věnuje kutilce asijské, která již docestovala do severních Čech.

V závěrečné části ročenky nalezneme již tradičně přehled regionální literatury vydané v roce 2019 a také zprávu o činnosti JJHS.

Osmnáctou ročenku je možné zakoupit nebo objednat u místních knihkupců či na adrese: Jizersko-ještědský horský spolek, Nerudovo nám. 108/1, 460 01 Liberec 1; e-mail: horskyspolek@volny.cz. Každý člen JJHS, který má zaplaceny příspěvky na rok 2020 má nárok na 1 ks ročenky zdarma.