Krajina skal - toulání Lužickými horami

Autor: Marek Řeháček
Publikace Toulání Lužickými horami - kniha první nazvaná Krajina skal vznikala dlouhých 25 let. Roku 1995 totiž začal autor textu Marek Řeháček „šmejdit“ společně s výtvarníkem Petrem Ferdyšem Poldou v krajině Hrádecka a Žitavska. Fascinace Knihou o Jizerských horách od Míly Nevrlého je tehdy vábila k nalezení „vlastní“ nepopsané krajiny a nalezení jejího příběhu. Zvláště Hrádecko se ukazovalo v těch letech jako velmi příhodné pro takovéto divoké bádání. Šlo o krajinu tehdy až unikátně opomíjenou všemi vlastivědci. Krůček po krůčku se tak s výraznou pomocí města Hrádku nad Nisou a řady zdejších nadšenců dařilo nacházet její minulost, která se ukazovala být až překvapivě pestrá. A z krajiny pískovcových skal v kopcích nad údolím Nisy později vedla přirozeně cesta do německé části hor, které se někdy také nazývají Lužické, ale častěji Žitavské. Autoři na chvíli opustili svět půllitru a boršče s rohlíkem z dnes již neexistujícího hostince U Jelena na hrádeckém náměstí a palivem pohánějícím jejich tvorbu se na nějaký čas stal hackepeter, ono nadrápané syrové vepřové z Kummerova řeznictví u svatojakubského kostela v Žitavě.

Sebrané materiály tak byly tak bohaté, že vydaly na celou knihu popisující tuto pískovcovou zmenšeninu Českého ráje, jakýsi „Ráj hrádecko-žitavský“, Ráj nad Nisou. Nelézt je v ní možné nejen historii krajiny a její fenomény, jako je například pískovec, lesy, cesty či staré hraniční patníky. Ale také jsou zde pověsti a příběhy jednotlivých skalních oblastí i jednotlivých skal. Příběh Popovy skály, Skalního divadla, Pohádkového dolu či Císařského údolí na české straně, ale také Kelchsteinů, Uhusteinů, Pytle mouky, Oybinské madony a mnoha dalších věží na straně saské.  Vůbec poprvé je v knize podrobněji popsána i pestrá horolezecká historie této oblasti, od proslulého výstupu na Fellerovku, přes úctyhodné kousky party lezců okolo fenomenálního Rudolfa Kauschky až po taškářství jednoho ze saských lezců, který Kelchstein zdolával v obleku, který předtím vytáhl z kufru. Přestože stejný autorský tým vydal samostatnou publikaci Oybin - po stopách Karla IV. je i v nové knize značná část textu věnována Oybinu, Töpferu a jeho okolí.
Kniha tak vlastně popisuje relativně kompaktní území mezi Hrádkem nad Nisou, Jablonným, Petrovicemi a právě Oybinem. Na německé straně zahrnuje území končící mezi Oybinem a Jonsdorfem, na straně české pak zhruba v linii silnice Jablonné v Podještědí - Petrovice.  Již z větší části připravená kniha druhá nazvaná Mezi Hvozdem a Luží, by měla patrně roku 2022 pokračovat vyprávěním nejen o samotných vrcholech Luže a Hvozdu, které lze označit za pomyslnou královnu a krále těchto hor, ale také o velebné krajině studánek, božích muk, podstávkových chalup a květnatých luk táhnoucí se od Lemberku až k Horní Světlé. Celá trilogie by měla být v budoucnu ukončena třetí knihou nazvanou Okolo Jedlové. Pokud se to podaří, budou tři publikace tvořit oni vysněnou Knihu o Lužických horách.
Zpracování publikace je veskrze staromilské. Texty Marka Řeháčka navazují na styl vyprávění, kterým na začátku 20. století publikoval českolipský kněz a vlastivědec Anton Amand Paudler. Ilustrace Petra Ferdyše Poldy mají zase inspiraci v Prouskových a Liebscherových kresbách v knize ČECHY vznikající taktéž v prvních letech 20. století. Kniha tak má navodit především touhu po zklidnění v jemné krajině Lužických hor, naplněné až po okraj příběhy.
Vázanou publikaci o 296 stranách vydal Jizersko-ještědský horský spolek v roce 2020. Je možné ji zakoupit u dobrých knihkupců i v kanceláři spolku na Nerudově náměstí v Liberci (budova restaurace Černý kůň).

krajina skal.jpg