Soutěž stovkařů

Od roku 1884 byl hlavním propagátorem hory Ještědu jako libereckého symbolu a krásného cíle pravidelných výletů Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory (DGV). Okolo staré Rohanské chaty, provozované v těch dobách oblíbenou hostinskou, přezdívanou "matka Krusche", se postupně vytvořila skupina turistů a horolezců, pro které byl Ještěd doslova vším. Ještědskou chatu považovali za druhý domov a vytrvale vystupovali na vrchol za každého počasí s jasným cílem: co nejdříve dosáhnout stovky započítaných návštěv hory. Vzorem pro tyto nadšené turisty byl Liberečan Adolf Trenkler, který každodenní chození na Ještěd provozoval jako odtučňovací kůru a v roce 1900 dosáhl úctyhodného čísla 2000 výstupů. Přestože zlí jazykové tvrdili, že pravidelné stoupání na vrchol je "nemocí", způsobenou "ještědským bacilem", který nakonec turisty přivede na psychiatrii do Kosmonos, počet milovníků hory stoupal. Po dostavění velké ještědské chaty na začátku 20. století navázal na tuto tradici DGV a zorganizoval "Soutěž stovkařů" – každý závodník měl ve výčepu na Ještědu svůj půllitr se jménem a počtem dosažených stovek výstupů, stovkaři také získávali velice ceněné odznaky.

V meziválečném období se stalo "stovkaření" oblíbenou zábavou libereckých turistů, přední místa v závodě kupodivu brzy obsadily ženy: zní až neuvěřitelně, že během roku 1937 vystoupila na vrchol 709krát Lilly Flassaková. Roku 1922 dosáhl rekordu 12 výstupů za den liberecký horolezec Rudolf Kauschka s druhy. Absolutního rekordu 5000 výstupů dosáhla v roce 1937 Frieda Mandeliková, která získala stříbrný stovkařský odznak. Odznak z ryzího zlata za 10 000 výstupů však již nebyl udělen, neboť soutěž stovkařů zanikla v době 2. světové války společně s jinými aktivitami DGV.

V jubilejním roce 2000 obnovil po více jak půlstoleté přestávce stovkařské závody Jizersko-ještědský horský spolek, který k nim vydal i závazné Regule, průkazy a odznaky. V roce 2001 se do soutěže zapojilo několik desítek lidí, v průběhu tohoto roku dosáhl první "stovkař" stého výstupu a obdržel stovkařský odznak nebo nášivku.

nasivka_stovkari.jpg     odznak stovkari.jpg

Vít Sluka
Jaroslav Staněk
Jan Kocourek

Pokud máte zájem zúčastnit se soutěže stovkařů také, vyzvedněte si průkazku v kanceláři JJHS, nebo si o ni napište na horskyspolek@volny.cz, případně na adresu kanceláře: Nerudovo nám. 108/1, 460 01 Liberec 1. K průkazce je vydávána také návratka, kterou je třeba zase vrátit do kanceláře spolku. Pro vyznačování počtu výstupů je v recepci hotelu Ještěd umístěno razítko. Případně si stačí do průkazky pouze zaznamenat datum výstupu. Soutěž není nijak časově omezena.

b450x72.jpg

Sobota, 23. září, 2017 | 15:55

Závody ve vynášení sudů piva na Ještěd 2017

V sobotu dne 23. 9. 2016 pořádal Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) již č...