Jizersko-ještědský horský spolek pečuje o horské louky

Jako každý rok bude od 26. do 30. července 2017 Jizersko-ještědský horský spolek (JJHS) kosit cenné louky v Přírodní rezervaci Bukovec v blízkosti osady Jizerka v Jizerských horách. Na tuto akci se vždy sjíždí kolem třech desítek dobrovolníků z řad členů a příznivců JJHS, kteří se tak chtějí zapojit do praktické ochrany přírody a udělat něco pro Jizerské hory. Všechny práce jsou prováděny ve spolupráci s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory.

Louky v PR Bukovec představují nejbohatší botanickou lokalitu v CHKO Jizerské hory. Hojně se zde vyskytuje například upolín nejvyšší (Trollius altissimus), který se stal symbolem CHKO Jizerské hory. Vyskytují se zde i další vzácné druhy jako třeba kropenáč vytrvalý (Swertia perennis) nebo pětiprstka žežulník (Gymnadenia conopsea). Louky se kosí vždy po odkvětu význačných rostlin, aby se omezil rozvoj rostlin běžných a také aby se zabránilo zarůstání luk náletovými dřevinami. Na rozdíl od většiny luk na našem území, které vznikly lidským přičiněním, bezlesí v okolí Bukovce se zde vyskytovalo již před příchodem člověka. Odtud také pochází název louky u turistické cesty od parkoviště u Mořiny na Bukovec „Pralouka". Část této louky má JJHS v pronájmu.

JJHS se ovšem nezabývá pouze loukami na Jizerce. Jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o další lokality v Jizerských horách. V rámci této dobrovolnické akce bude ještě sekat mokřadní louku v Bílém Potoce, kde se hojně vyskytuje chráněná vachta trojlistá (Menyanthes trifolia).

Základní péče o luční ekosystémy spočívá v pravidelném kosení, monitorování výskytu zvláště chráněných druhů, zabránění všech aktivit, které by mohly znamenat potenciální ohrožení těchto biotopů, a naopak podpora aktivit směřujících k trvale udržitelnému hospodářskému využití daných pozemků.

Zájemci, kteří by chtěli se brigády zúčastnit, nahlaste se, prosím, u Leoše Vašiny tel. 724 754 730.