Proběhla regenerace vyhlídkové věže v PR Na Čihadle

Autor: Michal Vinař
Pro návštěvníky Jizerských hor a populární vyhlídkové věže u Přírodní rezervace Na Čihadle je tu skvělá zpráva. Členům Jizersko-ještědského horského spolku se podařilo v uplynulých týdnech dřevěnou věž zregenerovat pomocí zbrusu nového nátěru a výměny některých poškozených dřevěných prvků. Tímto zásahem se životnost věže, která odolává nejen náporu turistů, ale také drsnému horskému počasí, se dále prodloužila.

Oblast Přírodní rezervace Na Čihadle je tvořena vrchovištěm s mocností rašeliny několika metrů. Vrchoviště se nachází na náhorní plošině, přičemž je tvořeno převážně bezlesím a velkým počtem rašelinných jezírek. Lokalita je cenná z botanického i zoologického pohledu. Rezervace je oplocena a pro návštěvníky je přístupná pouze po povalovém chodníčku s menší vyhlídkou a dřevěnou věží. První věž zde byla postavena již v roce 1976, přičemž aktuální stavba nahradila v roce 2012 vyhlídku z roku 1999. K věži přidali členové Jizersko-ještědského horského spolku také bezbariérovou vyhlídku pro hendikepované návštěvníky hor.
Po osmi letech byla věž kompletně natřena několika vrstvami nového nátěru, některé opotřebené části byly vyměněny a celá vyhlídka může znovu sloužit všem, kdo si chtějí vychutnat krásný výhled na rašeliniště. Celá akce byla podpořena finančním příspěvkem Nadace ČEZ.
Oblast kolem Čihadel je pro Jizersko-ještědský horský spolek aktuálně velké téma, pakliže zde realizuje velký projekt Zajištění péče pro EVL Jizerské smrčiny, který spočívá v redukci dříve vysázených náhradních dřevin, výsadbě nových geneticky původních sazenic smrku ztepilého, jedlí a listnatých dřevin včetně ochrany proti okusu zvěří, a ve změně vodního režimu, u kterého se budují dřevěné přehrádky hradící v minulosti vybudované odvodňovací kanály. Obnova věže tak tvoří část mozaiky dalších opatření, která Jizersko-ještědský horský spolek v místě uskutečňuje.

Fotky