Matouschkova mapa

Matouschkova mapa Ještědských a Jizerských hor z roku 1927

matouschek.jpg Tvůrcem mapy byl Josef Matouschek. Narodil se 4. října 1867 ve Svárově u Tanvaldu v rodině hlavního účetního Liebiegovy továrny. Po studiu na obchodní akademii v Liberci pracoval jako osobní Liebiegův sekretář.

Jeho zájem o Jizerské hory a okolní krajinu se naplno rozvinul v Německém horském spolku pro Ještědské a Jizerské hory (Deutscher Gebirgsverein für Jeschken- und Isergebirge). V roce 1886 se stal jeho členem a od roku 1890 byl v jeho hlavním výboru. V roce 1893 se podílel na založení liberecké sekce Německého a rakouského alpského spolku. Spolu se svým bývalým profesorem Franzem Hüblerem se podílel na prvním systematickém vyznačení turistických cest v Jizerských horách. Publikoval v novinách, časopisech a v ročenkách Horského spolku, jejichž redaktorství později převzal po již zmíněném Franzi Hüblerovi. Pracoval také v přípravném výboru pro stavbu horského hotelu na vrcholu Ještědu, dokončeného roku 1907 (a zničeného požárem v roce 1963), považovaného za největší počin spolku.

Matouschek se podílel se na vydání několika map, z nichž nejvýznamnější byla mapa Ještědských a Jizerských hor (Spezial-Karte vom Jeschken- u. Isergebirge) vydaná v roce 1927 v měřítku 1 : 50 000. Vyšla v nákladu deseti tisíc výtisků ( na svou dobu neobvykle velkém). Na mapě je zachyceno rozsáhlé území od Lužických hor až po západ Krkonoš. Jsou zde zaneseny tisíce podrobností, pečlivě pojmenovány kopce, skály, průseky, cesty, řeky i potoky, památné stromy, osady a samoty, pomníčky i kříže, zaneseny turistické zajímavosti. Názvy sbíral Matouschek od lesníků, dřevařů i domorodců. Mapa byla vytvořena na podkladě rakouské vojenské mapy 1 : 25 000 a byla první mapou tohoto regionu s vrstevnicemi.

mapamatousek.jpg Před vypuknutím 2. světové války dokončoval Matouschek druhé, doplněné a opravené vydání, protože první bylo již rozebráno a po mapě byla stále poptávka. Přestože práci dokončil, po německém záboru Sudet k vydání již nedošlo a několik málo dochovaných neúplných tisků této "Matouschek's Neue Spezial-Karte vom Jeschken- u. Isergebirge 1938" patří k největším regionálním vzácnostem. Josef Matouschek zemřel v Liberci 12. července 1945

Pátek, 7. květen, 2021 | 16:27

Ročenka Jizersko-ještědského horského spolku 2020

Koncem dubna vydal Jizersko-ještědský horský spolek již svoji devatenác...